Skoči na vsebino

Najvišji higijenski standardi | Brezkontaktna in varna dostava

Pogoji poslovanja

Pogoji poslovanja

Splošni pogoji poslovanja spletne trgovine Evitala.si so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov, s priporočili GZS in mednarodnimi kodeksi za e-poslovanje.

Z uporabo spletne strani izrazite svoje strinjanje s spodaj navedenimi pogoji. Če se s pogoji ne strinjate, vas prosimo, da zapustite strani spletne trgovine Evitala.si. Podjetje Evitala d.o.o. si pridržuje pravico do spremembe pogojev na spletni strani in/ali spletni trgovini Evitala.si kadarkoli, brez predhodnega obvestila.

Načini plačila

V spletni trgovini Evitala.si ponudnik omogoča naslednje načine plačila:

 • z gotovino ob prevzemu
 • plačilo po predračunu
 • s PayPal
 • s kreditno kartico

Plačilo z gotovino ob prevzemu

Plačilo opravite ob dostavi pošiljke. Pri plačilu s posebno položnico se GLS Sloveniji plača provizija v skladu s cenikom.

Plačilo po predračunu

Če želite izbrano naročilo poravnati preko spletne banke, znesek nakažete na naš transakcijski račun.

Podatki za nakazilo:

EVITALA d.o.o.. , Panonska ulica 7A, 9231 Beltinci, Slovenija

TRR: SI56 1010 0005 1222 882 (BANKA INTESA SANPAOLO D.D.)

Sklic: SI00 (+številka naročila)

BIC, SWIFT KODA BANKE: BAKOSI2X

Naročilo po predračunu velja samo 3 delovne dni. Tako tudi IZDELKE PO PREDRAČUNU HRANIMO SAMO 3 DELOVNE DNI. Po treh dneh se smatra, da od nakupa odstopate, zato vaše naročilo storniramo in izdelke vrnemo v prodajo.

Plačilo preko sistema PayPal

PayPal predstavlja enostaven in predvsem varen način plačevanja naročil preko spleta. Številka vaše kreditne kartice nam kot prodajalcu ni znana. Za pričetek uporabe sistema PayPal si morate ustvariti brezplačen uporabniški račun, ki uporabnikom zagotavlja anonimno, varno in hitro poslovanje.

V svojem PayPal računu preverite podatke in potrdite plačilo računa (Pay Now). Kmalu zatem dobite obvestilo, če je bilo vaše plačilo izvršeno. Če je bilo tako je s tem postopek plačila zaključen.

Plačilo s kreditnimi karticami

V košarico dodajte izdelke, ki jih želite kupiti. 

Vnesite naslednje podatke:

 • znamka kartice (izberite ponudnika kreditne kartice)
 • številka kartice (vpišite številko kreditne kartice)
 • ime lastnika (vpišite podatke lastnika kartice)
 • datum veljavnosti (mesec/leto)
 • varnostna koda kartice (CVV/CVC/CSC številka).

V naslednjem koraku potrdite plačilo in nakup je zaključen.

Postopek nakupa

Ko izberete izdelek, ki bi ga želeli kupiti, ga dodate v nakupovalno košarico s klikom na gumb »dodaj v košarico«. Simbol za košarico najdete zgoraj desno. Če se pomaknete ali kliknete na njo, se vam bo prikazala vsebina košarice z izdelki, ki ste jih nabrali (slika, opis in cena izdelka). V košarici lahko pred zaključkom nakupa izdelku ali izdelkom spreminjate količino ali pa odstranite posamezni izdelke iz košarice.
To storite na naslednji način: če želite povečati število izbranih izdelkov pritisnite na znak “+”, če želite zmanjšati število izbranih izdelkov pritisnite znak “-“, če želite posamezni izdelek odstraniti iz košarice pritisnite znak “x”.

Nato lahko nadaljujete z nakupovanjem in dodajanjem izdelkov, ali pa greste na zaključek nakupa.

Ko ste izbrali vse izdelke in ste v košarici preverili, da imate v njej prave izdelke, nadaljujete s klikom na blagajno. Ta korak zahteva vnos vaših osebnih podatkov, če opravljate nakup kot gost. Kupcem, ki so v preteklosti že opravili registracijo v naš sistem, se bodo ob ponovni prijavi s svojim geslom podatki izpolnili samodejno.

Če želite, lahko po vnosu svojih podatkov izberete tudi dostavo na drug naslov. To naredite s klikom na tekst »DOSTAVI NA DRUG NASLOV? « Nato vnesete podatke in naslov kamor želite, da se dostavi naročilo.

V naslednjem koraku izberete s klikom način plačila in pred zaključkom naročila preverite vse vpisane podatke (osebne podatke, naslov za dostavo, izbrane izdelke in količine izbranih izdelkov, način plačila), če so pravilni. Kupec odgovarja za pravilnost vpisanih podatkov.

Pred zaključkom naročila (gumb KUPITE SEDAJ) potrdite s klikom na gumb pogoje poslovanja in politiko zasebnosti, ko ste prebrali:

 • Prebral/-a sem in strinjam se s pogoji poslovanja spletne strani
 • Prebral sem in se v celoti strinjam s politiko zasebnosti

Za zaključek nakupa pritisnite gumb KUPITE SEDAJ. Spletna trgovina samodejno ustvari naročilo in pošlje elektronsko pošto s podrobnostmi naročila (izdelki, cene, količine, uporabnikovi podatki ipd.) na vnesen e-poštni naslov. S tem je naročilo zaključeno. Izdelki bodo na izbran naslov poslani v najkrajšem možnem roku. Če bo rok dobave več kot 2 delovna dneva, ponudnik o tem obvesti kupca.

Z zaključitvijo naročila prevzamete obveznost njenega prevzema in kopijo naročila prejmete na vnesen e-poštni naslov. Oddaja vašega naročila vas tako zavezuje k njenemu plačilu.

PREKLIC NAROČILA

Preklic naročila je možen do 1 ure po oddanem naročilu, oz. do 12.00 (velja za naročila oddana tik pred 12.00). Po tej uri so paketi oddani dostavni službi in v večini primerov že naslednji delovni dan dostavljeni naslovniku.

Plačilo

Ponudnik kupcu pošlje račun v PDF formatu na njegov e-poštni naslov. Uporabnik plača s plačilnimi karticami, preko PayPal ali po predračunu na TRR (velja za Slovenijo). 

Na računu sta razčlenjena cena in stroški v zvezi z nakupom ter podano obvestilo o pravici do odstopa od pogodbe.

Kupec je dolžan preveriti pravilnost podatkov pred oddajo naročila.

Dobavni rok

Za izdelke na zalogi je dobava blaga 1-2 delovnih dni. V primeru daljšega dobavnega roka vas bomo o dobavnem roku obvestili po elektronski pošti ali preko telefona.

Dostava

Ponudnik mora blago oz. storitev dostaviti v obljubljenem času. Ob dobavi mora uporabniku zagotoviti še dodatne informacije glede pravice do odstopa, predvsem pogoje in način izvršitve same pravice. Zagotoviti mora vse potrebne informacije glede naslova, kamor se uporabnik lahko obrne v primeru pritožbe in informacije glede garancij ter servisa oziroma drugih storitev po zaključku pogodbe.

Dostava, v primeru naročila nad 40€, je brezplačna. Naročene izdelke odpošljemo v roku 1-2 delovnih dni od prejema naročila, oz. od plačila predračuna. Naročilo prispe do kupca običajno naslednji delovni dan, izjemoma potrebuje dlje časa. Ko obdelamo naročilo in ga odpošljemo, vas o tem obvestimo preko e-poštnega naslova, ki ste ga navedli v kontaktu.  Vse pošiljke so sledljive. V primeru, da paketa niste prejeli oz. ga čakate dlje časa, nam lahko pišete na info@evitala.si in preverili bomo, kje se pošiljka nahaja ter vas o tem obvestili.

Čez vikend odpreme naročil ni.

Stroški odpreme blaga za Slovenijo znašajo:

 •  4,90 eur z DDV, če gre za plačilo po predračunu, s kartico ali preko PayPala.

Vse navedene cene za izdelke so v EUR in z DDV (davek na dodano vrednost)

Pri nakupu nad 40 eur z DDV je strošek odpreme GRATIS. Pri nakupu do 40 eur z DDV vam bomo zaračunali strošek odpreme, ki je prikazan kot ločena postavka na računu.

Za dostavo naročil uporabljamo GLS Slovenija.

Dostava preko GLS Slovenija:

Naročene izdelke vam GLS Slovenija dostavi na naslov, ki ste ga navedli kot naslov za dostavo. Dostave potekajo večinoma v dopoldanskem času. 

Ob dostavi paketa mora prejemnik oz. oseba, za katero se domneva, da je upravičena do prejema paketa, podpisati potrdilo o prevzemu. Za osebe, za katere se domneva, da so upravičene do sprejema paketa, se smatrajo osebe, ki se nahajajo v prostorih prejemnika, ali osebe, ki imajo ustrezno pisno pooblastilo. 

Če je bila dostava neuspešna, GLS Slovenija zagotavlja naslednje:

 • Če je prejemnik na dopustu, bo podjetje GLS Slovenija po predhodnem obvestilu prejemnika paket hranilo za največ deset delovnih dni in ga ponovno skušalo dostaviti prejemniku.
 • Če prejemnika na navedenem naslovu za dostavo ni mogoče najti, bo podjetje GLS Slovenija na istem naslovu pustilo obvestilo o prispelem paketu. Obvestilo bo vsebovalo številko paketa in telefonsko številko podjetja GLS Slovenija. Prejemnik sem mora v roku štirih dneh s podjetjem GLS dogovoriti o novem datumu dostave.
 • Prejemnik se mora v roku štirih dneh s podjetjem GLS dogovoriti o novem datumu dostave. Če tega ne stori, GLS Slovenija poizkusi peti delovni dan ponovno dostaviti paket. V kolikor paketa ni možno ponovno vročiti se paket brez obvestila vrne pošiljatelju. 
 • Če prejemnika ni mogoče najti na naslovu za dostavo in mu ni mogoče pustiti obvestila o prispelem paketu (npr. če je stavba ali vhod za dostavo zaklenjen), potem bo GLS Slovenija paket ponovno skušal dostaviti naslednji delovni dan. Če je tudi drugi poskus dostave neuspešen, bo GLS Slovenija brez obvestila vrnil paket pošiljatelju. 
 • V primeru zavrnitve dostavljenega paketa bo GLS Slovenija paket vrnil pošiljatelju. Če prejemnik v primeru, ko prejme paket, ki ga mora plačati ob dostavi, ne bo mogel poravnati stroškov, se to razume kot zavrnitev dostavljenega paketa. V takšnih primerih bo GLS Slovenija v roku štirih delovnih dneh ponovno poskusil z dostavo v terminu, ki bo vnaprej dogovorjen s prejemnikom paketa.
 • Če prejemnik paketa ne prevzame v roku desetih minut od prihoda voznika GLS Slovenija, se to prav tako razume kot zavrnitev dostave.
 • V primeru napačnega naslova bo skušalo podjetje GLS Slovenija ugotoviti pravi naslov s pomočjo svoje baze podatkov. Če teh podatkov ne uspe najti, bo o tem obvestilo pošiljatelja. V primeru, da nam GLS Slovenija, zaradi napačno vpisanih podatkov naslova prejemnika s strani kupca, pošiljko vrne nazaj, nastanejo dodatni stroški, katere krije kupec. Stroški za ponovno pošiljanje in odpremo takšne pošiljke na nov naslov se zaračunajo stranki v višini 4,90 eur (plačilo po predračunu). Če si stranka premisli in ne želi ponovnega pošiljanja, se ji vrne le vplačana kupnina za izdelke.

Pred zaključkom naročila ste seznanjeni z navedenim stavkom: »Kupec z oddajo naročila prevzame obveznost plačila«. Z zaključitvijo naročila se s tem stavkom strinjate in kopijo naročila prejmete na podani e-poštni naslov. Oddaja vašega naročila vas tako zavezuje k njegovemu plačilu. 

 

VRAČILO BLAGA

Pravica do odstopa od pogodbe

Potrošnik ima pravico, da v štirinajstih (14) dneh podjetju sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Rok za odstop od pogodbe je štirinajst (14) dni od datuma, ko ste vi ali tretja oseba, ki ste jo navedli, in to ni prevoznik, prevzeli naročeno blago.
Obvestilo o odstopu lahko potrošnik predloži podjetju na obrazcu, ki ga najdete na povezavi ODSTOP OD POGODBE ali z nedvoumno izjavo, iz katere je jasno razvidno, da odstopa od pogodbe (ZVPot člen 43.db). Izjavo lahko v elektronski obliki pošljete tudi na e-poštni naslov info@evitala.si.
Šteje se, da je sporočilo pravočasno, če je pošiljka oddana v roku za odstop od pogodbe. Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je neposreden strošek vračila blaga. Slednjega mora vrniti podjetju najkasneje v 14 dneh po sporočilu o odstopu. Izdelki morajo biti nerabljeni, nepoškodovani in v originalni embalaži s pripadajočimi dokumenti, saj v nasprotnem primeru odgovarjate za zmanjšano vrednost blaga zaradi ravnanja z blagom, ki ni nujno potrebno za določanje njegove narave, lastnosti in delovanja.

Če odstopite od te pogodbe, vam moramo nemudoma in najkasneje v roku 14 dni od dneva, ko smo prejeli obvestilo o vašem odstopu od te pogodbe, povrniti vsa plačila, ki smo jih prejeli od vas. Stroške vračila blaga krijete sami. Evitala d.o.o. lahko zadrži vračilo prejetih plačil vse do prejema vrnjenega blaga.
Ponudnik vrne prejeta plačila kupcu z enakim plačilnim sredstvom, kot ga je uporabil kupec, razen če je kupec izrecno zahteval uporabo drugega plačilnega sredstva in če kupec zaradi tega ne nosi nobenih stroškov.

Kupec sme opraviti ogled in preizkus prejetega blaga zgolj v obsegu, kot je to nujno potrebno za ugotovitev dejanskega stanja in kot je to običajno v prodajalnah. Vsakršno “preizkušanje”, ki odstopa od navedenega, je mogoče šteti za uporabo blaga, kupec pa odgovarja za zmanjšanje vrednosti blaga, če je zmanjšanje posledica ravnanja, ki ni nujno potrebno za ugotovitev narave, lastnosti in delovanja blaga.

Če kupec vrne paket na račun ponudnika, ali pošlje paket z odkupnino, le-tega ponudnik zavrne. Stroške morebitnega vračila blaga krije kupec.

MENJAVA BLAGA

V primeru, da ste kupili izdelek, ki bi ga želeli zamenjati z drugim izdelkom, izpolnite obrazec na VRAČILO BLAGA. Stroške pošiljanja blaga do nas krije kupec. Čas menjave je možen v 14 dneh od prevzema pošiljke.

Menjamo le neuporabljen izdelek, originalno zaprt, nezmečkan in nepolomljen, v embalaži, ki je prav tako nepoškodovana, nezmečkana in nepolomljena. Izdelku morajo biti priloženi vsi nedotaknjeni dodatki, če so bili del izdelka ob nakupu ter kopija računa.

Fotografije izdelkov so fotografije realnih izdelkov. Se pa lahko zgodi, da različni ekrani (različnih mobitelov, monitorjev, itd) lahko prikazujejo različne odtenke barv izdelkov (tudi temnejše, svetlejše…). Na to ne moremo vplivati in je odvisno od aparatov. Vsekakor pa takšen izdelek lahko vrnete, če ste si barvo predstavljali drugače. Enako za to veljajo vsi pogoji, kot že navedeno v prejšnjem odstavku.

Izdelek, ki ste ga uporabljali ali kako drugače spremenili njegov prvoten izgled, in bi ga želeli vrniti, ker ste si premislili, ni predmet vračila. Vračilo je možno le pod pogoji, ki so zapisani pod “Pravica do odstopa od pogodbe”.

Pri menjavi blaga se za kupljene izdelke upoštevajo cene, ki so na vašem računu in ste jih plačali. Pri na novo izbranih izdelkih, pa se upoštevajo cene v spletni trgovini v trenutku, ko prejmemo vaše kupljene izdelke za menjavo. Pri menjavi izdelkov ni možno vnovčiti kuponov, oz. kod popustov, saj so namenjeni uporabi ob NOVEM NAKUPU.

REKLAMACIJA

V primerih, ko ste prejeli pošiljko, kateri niso priloženi vsi dokumenti, podatki na računu niso pravilni ter v drugih podobnih primerih, prosimo, da se z opisom pomanjkljivosti obrnete na info@evitala.si .V najkrajšem možnem roku vam bomo posredovali ustrezno pojasnilo, navodila ali dostavili manjkajoči material.

Svetujemo, da ko prejmete blago, ga pregledate in če ugotovite napako na blagu, ki ni v skladu z navedenim v spletni trgovini, nas obvestite preko OBRAZCA ZA REKLAMACIJO, kjer se bomo dogovorili o nadaljnjem postopku. Kupljen artikel se vrača skupaj z nepoškodovano embalažo in nepoškodovanimi morebitnimi dodatki (kartoni, knjižice, PVC vrečke,…). Embalaža je del prodajnega artikla. Če je del embalaže strgan, poškodovan, ali pošljete izdelke brez sestavnega dela embalaže (kartončki, PVC vrečke,…), se smatra, da je bil izdelek uporabljen. Stroške vračila blaga krije kupec.

GARANCIJA

Kupec lahko napako reklamira kadarkoli v garancijskem roku. Garancijo lahko potrošnik uveljavlja za izdelke, za katere je obvezna garancija (seznam teh izdelkov določa Pravilnik o blagu, za katerega se izda garancija za brezhibno delovanje) in za tiste, za katere je bila dana prostovoljna garancija. V garancijskem roku lahko potrošnik od ponudnika zahteva brezplačno odpravo napake. Če napake ni mogoče odpraviti ali je ponudnik ne odpravi v skupnem roku petinštiridesetih (45) dni, lahko potrošnik zahteva zamenjavo za nov brezplačen izdelek.

Kakšen je postopek uveljavljanje garancije?
Kupec mora v garancijskem roku in pod garancijskimi pogoji s pisno vlogo od dajalca garancije zahtevati odpravo napak. Pri tem mora predložiti izdelek, garancijski list in kopijo računa. Kupec z odpravo napak ali nadomestitvijo izdelka nima nobenih stroškov. Če ponudnik ugotovi, da je do napake na izdelku prišlo zaradi nepravilnega ravnanja kupca, le-ta do garancijskega zahtevka ni upravičen. Ponudnik bo izdelek s pisnim obvestilom poslal nazaj na stroške kupca.

Seznanitev z odgovornostjo podjetja za stvarne napake

Zakon o varstvu potrošnikov (ZvPot) določa, da mora prodajalec (Evitala d.o.o.) potrošniku izročiti blago v skladu s pogodbo. Prodajalec odgovarja za stvarne napake svoje izpolnitve.

Napaka je stvarna:

 • če izdelek nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;
 • če izdelek nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana;
 • če izdelek nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;
 • če je ponudnik izročil izdelek, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Primernost izdelka za normalno rabo se presoja glede na običajni izdelek enake vrste in ob upoštevanju izjav ponudnika o značilnostih izdelka, ki jih je dal prodajalec ali proizvajalec zlasti z oglaševanjem, predstavitvijo izdelka ali navedbami na izdelku samem.

Potrošnik, ki je pravilno obvestil prodajalca o napaki, ima pravico od prodajalca zahtevati, da:

 • odpravi napako na blagu ali
 • vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali
 • blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom (če je to mogoče) ali
 • vrne plačani znesek.

Pravico do uveljavitve stvarne napake natančneje opredeljuje Zakon o varstvu potrošnikov.

POŠKODOVANE POŠILJKE

Če ste ob prevzemu pošiljke opazili, da je pošiljka fizično poškodovana, v njej manjka vsebina ali kaže znake odprtja, vas prosimo, da nas o tem takoj obvestite po e-pošti (info@evitala.si), kjer boste prejeli vse nadaljnje informacije. Sprožili bomo postopek reklamacije pri GLS Slovenija. Paket pustite v enakem stanju kot ste ga prejeli (ne da bi karkoli dodali ali odstranili), ravno tako obdržite originalno embalažo! Ob prijavi škode bomo potrebovali tudi fotografije paketa, (notranje) embalaže, poškodovanega izdelka, poštne nalepke in pa opis poškodbe. Prizadevali si bomo, da bo reklamacija rešena v najkrajšem možnem času.

KODE UGODNOSTI

Kode ugodnosti oz. kode za popust so datumsko določene in veljajo le na navedene izdelke po rednih cenah ter ob direktnem vnosu v naročilo. Ugodnosti oz. popusti se avtomatsko obračunajo. 

Kode ugodnosti ne veljajo na že znižane izdelke. Naknadni vnos kode v že oddano naročilo, kjer koda s strani stranke ni bila vnesena, ni možen. Prav tako koda ne velja na že oddana pretekla naročila. 

Kode popusta se med seboj izključujejo, kar pomeni, da lahko v naročilu koristite le eno kodo popusta naenkrat.

Kode popusta ne veljajo za na novo izbrane izdelke, ki so predmet menjave za že opravljeno naročilo.

Cene

Vse cene v spletni trgovini Evitala.si so navedene v EUR (€) in vključujejo davek na dodano vrednost (DDV). Kljub zagotavljanju ažurnosti in točnosti podatkov, se lahko zgodi, da je podatek o ceni napačen. Ker kupcu želimo zagotoviti kar se da najugodnejšo ceno je lahko cenik, objavljen na spletni strani drugačen od trenutnega in se lahko spreminja tudi večkrat dnevno.

Varovanje osebnih podatkov

Evitala d.o.o. spoštuje vašo pravico do zasebnosti in stremi h najvišji stopnji varstva vaših osebnih podatkov. Zato smo pri nudenju naših storitev preko te spletne strani zavezani k delovanju v skladu z zakoni in predpisi, ki opredeljujejo varovanje osebnih podatkov, zlasti v skladu z vsakokrat veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov, Zakonom o elektronskih komunikacijah ter Splošno uredbo EU o varstvu podatkov.

Podjetje se zavezuje, da bodo zbrani osebni podatki, ki jih boste posredovali preko spletne strani, uporabljeni v skladu s to Izjavo o varstvu osebnih podatkov, da vaših osebnih podatkov ne bo prodajalo, posojalo ali kakorkoli drugače posredovalo tretjim osebam, razen v zakonsko določenih primerih.

Vse o varstvu osebnih podatkov in izjavo o zasebnosti lahko najdete TUKAJ.

Omejitev odgovornosti

Za zagotavljanje kakovosti storitev se ponudnik trudi zagotavljati pravilnost in ažurnost podatkov na spletni strani Evitala.si. Vseeno obstaja možnost napak pri vnosu podatkov, spremembi lastnosti artikla ali pri roku dostave. V tem primeru imajo uporabniki možnost, da odstopijo od pogodbe (naročila) ali izberejo zamenjavo artikla.

Uporabniki imajo možnost na spletni strani Evitala.si objaviti komentar, ki pa ne sme biti nestrpen, žaljiv in zavajajoč. Ponudnik se v tem primeru omejuje od vseh odgovornosti in ima pravico neprimerne komentarje izbrisati.

Za zagotavljanje kakovosti storitev in varnosti z nakupom zagotavljate in jamčite ponudniku pravilnost vaših podatkov. Kupcu svetujemo, da uporablja proizvod v skladu z navodili in priporočili proizvajalca. Kupec se z nakupom strinja, da uporablja proizvod na lastno odgovornost.

Vsebina objavljena na spletni strani je zgolj informativne narave. Informacije dostopne na spletni strani so le splošne informacije. Spletna stran ne nudi medicinske diagnostike za nobenega posameznika in ne sme biti uporabljena kot nadomestek profesionalnim medicinskim nasvetom, diagnostiki in zdravljenju. Vsa specifična zdravstvena vprašanja, ki jih imate glede vašega zdravstvenega stanja, zdravljenja in diagnostike morate postaviti vašemu osebnemu zdravniku. Nikoli ne smete neupoštevati mnenja vašega zdravnika ali zavlačevati pri iskanju strokovnih informacij o vašem zdravju zaradi informacij dostopnih na ponudnikovi spletni strani. 

Veljavnost ponudbe

Pri nakupu veljajo cene v trenutku potrditve naročila. Vse cene vsebujejo DDV razen rabljenih izdelkov, pri katerih je DDV obračunan na podlagi 48. in 49. člena ZDDV in na podlagi 50. C člena ZDDV ni izkazan.

Varnost

Ponudnik uporablja ustrezna tehnološka in organizacijska sredstva za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov, naročil ter plačil.

Komunikacija

Ponudnik sme z uporabnikom stopiti v stik preko sredstev komunikacij na daljavo le, če temu slednji izrecno ne nasprotuje.

Arhiviranje pogodb

Pogodba, ki jo skleneta ponudnik in uporabnik, je trajno shranjena pri podjetju Evitala d.o.o., Panonska ulica 7A, 9231 Beltinci. Kupec lahko pridobi kopijo z zahtevo na e-naslov info@evitala.si .

Reklamna elektronska sporočila morajo vsebovati naslednje sestavine:

 1. jasno in nedvoumno morajo biti označena kot reklamna sporočila
 2. pošiljatelj mora biti jasno razviden
 3. različne akcije, promocije in druge tržne tehnike, morajo biti označene kot takšne. Prav tako morajo biti jasno določeni pogoji udeležbe v njih.
 4. željo uporabnika, da ne prejemajo reklamnih sporočil, je potrebno spoštovati

Pritožbe in spori

Evitala d.o.o. (Evitala.si) se trudi izpolnjevati svojo dolžnost zagotavljanja učinkovitega sistema obravnavanja pritožb. V primeru kakršnihkoli težav se kupec lahko obrne na ponudnika storitve (Evitala d.o.o.) preko elektronske pošte na info@evitala.si. Postopek obravnave pritožbe je zaupne narave.

Ponudnik spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov. Ponudnik vam bo v petih delovnih dnevih potrdil na vaš elektronski naslov, da je prejel pritožbo in vam bo sporočil predvideni čas njene obravnave. Ponudnik se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniškega spora, vsaj kar zadeva sodno reševanje, njegova nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in stroški, ki nastanejo pri reševanju samega spora. To je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spora pred sodiščem. Zato si ponudnik po svojih najboljših močeh prizadeva, da se morebitni spori rešijo sporazumno.
Spletna trgovina Evitala.si ne priznava nobenega izvajalca, pristojnega za izvensodno reševanje pravnih sporov (IRPS), s katerim bi lahko potrošnik reševal spore preko platforme Evropske komisije za spletno reševanje sporov

V primeru sodnega reševanja sporov je pristojno sodišče v Murski Soboti.
Kaj je CBD?

Odpri zavihek

Kanabidiol ali CBD je ena izmed mnogih kanabinoidnih spojin, ki jih najdemo v konopljini rastlini in ne povzroča psihoaktivnih učinkov.
CBD je v zadnjem desetletju navdušil veliko interdisciplinarnih strani, od akademskih raziskovalcev do razvijalcev farmacevtskih zdravil in proizvajalcev prehranskih dopolnil. Del tega je posledica številčnejših predkliničnih in kliničnih študij CBD, ki dajejo vedno več informacij o njegovih terapevtskih učinkih. Izmed vseh v konopljini rastlini prisotnih kanabinoidov, CBD kaže najbolj zanesljive antikonvulzivne učinke.
Ena izmed študij je preučevala protitumorske učinke različnih kanabinoidov, vključno z njihovimi nevtralnimi in kislimi oblikami. Izmed vseh testiranih kanabinodidov, se je CBD izkazal za najmočnejšega, CBDA pa za najšibkejšega. Učinkovitost CBD je posledica njegove zmožnosti induciranja apoptoze z neposredno ali posredno aktivacijo CB2 in potencialnih vaniloidnih receptorjev tipa 1 (TRPV1).

Povzeto po: 
Hartsel, Joshua & Boyar, Kyle & Pham, Andrew & Silver, Robert & Makriyannis, Alexandros. (2019). Cannabis in Veterinary Medicine: Cannabinoid Therapies for Animals. Nutraceuticals in Veterinary Medicine (pp.121-155).

Kaj je THC?

Odpri zavihek

Tetrahidrokanabinol ali Δ9-THC je glavni kanabinoid, odgovoren za značilne psihoaktivne učinke konoplje, ki jih pozna večina ljudi. Vezna aktivnost THC na receptor CB1 lahko povzroči nadaljnje fiziološke spremembe, kot so duševna evforija, povečan apetit in počasnejše kognitivno delovanje.

Povzeto po: 

Hartsel, Joshua & Boyar, Kyle & Pham, Andrew & Silver, Robert & Makriyannis, Alexandros. (2019). Cannabis in Veterinary Medicine: Cannabinoid Therapies for Animals. Nutraceuticals in Veterinary Medicine (pp.121-155).

Kakšna je razlika med CBD in THC?

Odpri zavihek

Ključna strukturna razlika med THC in CBD je prosto vrtljivi most med aromatskimi in nearomatskimi cikličnimi sistemi, ki obstaja samo v CBD. THC in CBD imata enako empirično formulo kot tudi molekulsko maso, vendar je THC strukturno omejen na način, ki ne dopušča, da bi se ta del molekule prosto premikal. V tridimenzionalnem prostoru sta oba kanabinoida različna. Hkrati ima CBD tudi dodatno hidroksilno skupino, ki povzroča različne interakcije s CB receptorji in drugimi biološko aktivnimi tarčami.

Povzeto po: 

Hartsel, Joshua & Boyar, Kyle & Pham, Andrew & Silver, Robert & Makriyannis, Alexandros. (2019). Cannabis in Veterinary Medicine: Cannabinoid Therapies for Animals. Nutraceuticals in Veterinary Medicine (pp.121-155).

Ali CBD povzroča odvisnost?

Odpri zavihek

Glede na poročilo, ki ga je objavila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) leta 2018, CBD ni pokazal nobenega potenciala za zlorabo ali odvisnost. Iz poročila je moč razbrati, da ima CBD dober varnostni profil.

Povzeto po: 

Moltke, J., & Hindocha, C. (2021). Reasons for cannabidiol use: a cross-sectional study of CBD users, focusing on self-perceived stress, anxiety, and sleep problems. Journal of cannabis research, 3(1), 5.

Ali CBD pomaga pri lajšanju bolečin?

Odpri zavihek

Dobro nadzorovane celostne klinične študije, ki bi preučevale protibolečinske učinke CBD, v trenutno dostopni literaturi niso na voljo. Pri študijah, ki so preučevale kombinirano uporabo fentanila s CBD, so bili rezultati nedokončni in trenutno vpliv CBD na opioide ni znan.

V preučevani skupini ljudi iz sedmih južnokalifornijskih klinik za obvladovanje bolečine, so bila mnenja, prepričanja in izkušnje o CBD pretežno pozitivna. Udeleženci so poročali o splošnem zmanjšanju bolečine in da bi prejemanje CBD izdelkov na recept pri osebnem zdravniku povečalo njihovo zaupanje v sam proizvod. Medicinska in znanstvena skupnost imata odgovornost, da pripravita dobro zasnovane študije, ki lahko bodisi podpirajo bodisi ovržejo trenutna pričevanja o učinkih kanabinoidov.

Povzeto po: 

Schilling, J. M., Hughes, C. G., Wallace, M. S., Sexton, M., Backonja, M., & Moeller-Bertram, T. (2021). Cannabidiol as a Treatment for Chronic Pain: A Survey of Patients' Perspectives and Attitudes. Journal of pain research, 14, 1241–1250.

Kaj je CBG?

Odpri zavihek

Kanabigerol (CBG) je v svoji kislinski obliki (CBGA) glavni predhodnik in konvergentni vmesnik vseh fitokanabinoidov. CBG ni psihoaktiven in je razmeroma šibek delni agonist tako za CB1 kot za CB2 receptorje. Zaradi svojega majhnega vpliva na kanabinoidne receptorje lahko funkcionalno izniči učinke THC na CB1 receptorje. Ugotovljeno je bilo, da lajša očesni pritisk, kar je lahko koristno pri zdravljenju glavkoma v prihodnosti. Zaradi svojih antioksidativnih in protivnetnih lastnosti je potencialni kandidat za zdravljenje vnetnih črevesnih bolezni. Nedavni dokazi opredeljujejo CBG tudi kot potencialnega kandidata za zdravljenje raka debelega črevesja.

Povzeto po: 

Hartsel, Joshua & Boyar, Kyle & Pham, Andrew & Silver, Robert & Makriyannis, Alexandros. (2019). Cannabis in Veterinary Medicine: Cannabinoid Therapies for Animals. Nutraceuticals in Veterinary Medicine (pp.121-155).

Kakšna je primerna višina dnevnega odmerka CBD pri ljudeh?

Odpri zavihek

Kljub številnim predkliničnim in eksperimentalnim raziskavam primanjkuje človeških kliničnih testiranj, da bi v celoti ugotovili učinkovitost in ustrezne indikacije CBD. Učinkovit odmerek za večino zdravstvenih stanj je še treba določiti. V večini raziskav se uporabljajo visoki odmerki (med 300 in 1200 mg), hkrati pa po vsem svetu milijoni uporabnikov uporablja majhne odmerke CBD. Tako obstaja prekinitev in nejasnost povezav med kliničnimi raziskavami in trenutnim stanjem na trgu.

Na oddelku za medicino in podiplomsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Nottinghamu so izvedli sistematični pregled 1038 člankov na temo odmerjanja CBD pri kliničnih populacijah. Od tega je 35 študij izpolnjevalo merila, ki so zajemale 13 zdravstvenih stanj. O precejšnjem izboljšanju lečečih zdravstvenih stanj (npr. psihotični simptomi, tesnoba, epilepsija itd.), z odmerki 1-50 mg CBD na dan, je poročalo 23 študij. Študije so poročale o dobri toleranci CBD pri naključnih kontrolnih skupinah, vendar koncentracije CBD v plazmi niso bile navedene v nobeni publikaciji. Epilepsija je bila najpogosteje preučevano zdravstveno stanje, saj je vseh 11 študij, pri jemanju povprečno 15 mg CBD/kg/dan, pokazalo pozitivne učinke CBD na zmanjšanje pogostosti in/ali resnosti napadov.

Sistematična analiza objavljenih študij o doziranju, učinkovitosti in varnosti jemanja CBD pri odraslih osebah, ki sta jo opravila dva danska raziskovalca, je pokazala, izboljšano stopnjo tesnobe pri enkratnem peroralnem jemanju CBD z odmerki od 300 do 600 mg. Velja omeniti, da njuna analiza vključuje samo dve študiji, opravljeni na klinični populaciji. Vse preostale študije so vključevale samo zdrave osebe. V sistematičnem pregledu rezultatov kliničnih in predkliničnih študij o posebnih stanjih tesnobe, sta odkrila trdne dokaze, ki podpirajo omenjene rezultate študij o anksiolitičnih učinkih CBD. Hkrati sta ocenila, da uporaba enega samega kanabinoida daje slabše rezultate, kot sinergijsko delovanje CBD z ostalimi kanabinoidi (»Entourage učinek«).

Kljub potrebi po nadaljnjih potrditvah in učinkovitih kliničnih testiranj, ki bodo podrobneje preučile odmerjanje za vsako zdravstveno stanje posebej, so britanski raziskovalci ocenili, da CBD kaže širok razpon aktivnosti med 1 in 50 mg/kg/dan in da obstajajo tendenca študij o pozitivnih učinkih CBD tudi pri višjih dnevnih odmerkih.

Povzeto po: 

Moltke, J., & Hindocha, C. (2021). Reasons for cannabidiol use: a cross-sectional study of CBD users, focusing on self-perceived stress, anxiety, and sleep problems. Journal of cannabis research, 3(1), 5.

Millar, S. A., Stone, N. L., Bellman, Z. D., Yates, A. S., England, T. J., & O'Sullivan, S. E. (2019). A systematic review of cannabidiol dosing in clinical populations. British journal of clinical pharmacology, 85(9), 1888–1900.

Larsen, C., & Shahinas, J. (2020). Dosage, Efficacy and Safety of Cannabidiol Administration in Adults: A Systematic Review of Human Trials. Journal of clinical medicine research, 12(3), 129–141.

Kakšna je primerna višina dnevnega odmerka CBD za živali?

Odpri zavihek

Večina konopljinih izdelkov, ki so trenutno na voljo živalskim vrstam, je namenjena peroralni uporabi. Prednost olj in tinktur je v prilagojenosti dnevnih odmerkov glede na vrsto in velikost živali ter raznovrsten način jemanja. Olja in tinkture lahko dodamo ali zmešamo s hrano, vendar še vedno dosežemo največjo absorpcijo skozi ustno votlino.  

Višina dnevnih odmerkov CBD, ki bi temeljila na dokazih dozirnih študij, trenutno ni uradno določena za nobeno živalsko vrsto. V številnih novejših kliničnih raziskavah, objavljenih s strani veterinarskih akademskih ustanov, so bili uporabljeni odmerki iz že objavljenih študij na ljudeh in laboratorijskih živalih.

Podatki veterinarjev, ki svojim pacientom priporočajo fitokanabinoide, kažejo, da imajo živali, podobno kot ljudje, »dvofazni odziv« na odmerke CBD. »Dvofazni« pomeni, da bo majhen odmerek (mikrodoza) povzročil en niz učinkov in vplival na en sklop kliničnih težav, velik odmerek (makrodoza) pa bo povzročil drug niz učinkov in vplival na drugi sklop kliničnih težav.

Za mikrodoze se šteje, da je vsebnost kanabinoidov pri jemanju dvakrat dnevno, manjša od 0,5 mg/kg. Za makrodoze pa se šteje, da je vsebnost kanabinoidov pri jemanju dvakrat dnevno, enaka ali večja od 2,0 mg/kg. Posamezni odzivi na višino odmerkov se lahko razlikujejo.

CBD se je izkazal za razmeroma varnega za uporabo pri zdravih mačkah in psih. Zdi se, da psi CBD absorbirajo bolje kot mačke. Pomanjkanje kemijskih sprememb pri obeh vrstah je spodbudno, kar je v neposredni povezavi s predhodnimi ugotovitvami glede toksičnosti CBD. Kljub temu je pri obeh vrstah priporočeno spremljanje vrednosti jetrnih encimov.

Farmakokinetične študije o biološki uporabnosti kanabinoidov pri kopitarjih in drugih živalskih vrstah v domeni veterine je potrebno še izvesti. Ena izmed večjih skrbi pri dajanju CBD profesionalnim konjem, tudi tistega z nizko vsebnostjo THC, je potencialno pozitiven test na THC in diskvalifikacija konja na tekmovalnem dogodku.

Povzeto po: 

Hartsel, Joshua & Boyar, Kyle & Pham, Andrew & Silver, Robert & Makriyannis, Alexandros. (2019). Cannabis in Veterinary Medicine: Cannabinoid Therapies for Animals. Nutraceuticals in Veterinary Medicine (pp.121-155). 

Deabold KA, Schwark WS, Wolf L, Wakshlag JJ. Single-Dose Pharmacokinetics and Preliminary Safety Assessment with Use of CBD-Rich Hemp Nutraceutical in Healthy Dogs and Cats. Animals. 2019; 9(10):832.

Kaj je CBN?

Odpri zavihek

Kanabinol (CBN) nastane v procesu razgradnje Δ9-THC, ki ga povzroči oksidacija. CBN lahko aktivira CB1 in CB2 receptorje s približno desetkrat manjšo močjo kot Δ9-THC, zato ga lahko obravnavamo kot njegovega šibkega sorodnika. CBN je bil hkrati kot prvi fitokanabinoid izoliran v čisti obliki.

Povzeto po: 

Hartsel, Joshua & Boyar, Kyle & Pham, Andrew & Silver, Robert & Makriyannis, Alexandros. (2019). Cannabis in Veterinary Medicine: Cannabinoid Therapies for Animals. Nutraceuticals in Veterinary Medicine (pp.121-155).

Kaj je endokanabinoidni sistem?

Odpri zavihek

Endokanabinoidni sistem (ECS) je razširjen retrogradni sistem, ki igra pomembno vlogo pri razvoju centralnega živčnega sistema, sinaptični plastičnosti ter odzivu na endogene in okolijske razmere. ECS sestavljajo kanabinoidni receptorji, endogeni kanabinoidi (endokanabinoidi) in encimi, odgovorni za sintezo in razgradnjo endokanabinoidov. Ima ključno vlogo pri vzdrževanju homeostaze človeškega telesa, ki zajema možgane, endokrini sistem in imunski sistem.

Povzeto po: 

Lu, H. C., & Mackie, K. (2016). An Introduction to the Endogenous Cannabinoid System. Biological psychiatry, 79(7), 516–525.

Kaj je »Entourage učinek«?

Odpri zavihek

Učinek spremstva (ang. »Entourage učinek«) je pojav, ki ga znanstveniki povezujejo s polnim spektrom CBD. Učinek spremstva naj bi se zgodil, ko manjši kanabinoidi v konopljinem izvlečku vzajemno delujejo s terpeni in drugimi rastlinskimi sestavinami konoplje, s čimer povečajo terapevtski potencial vsem kanabinoidom, vključno CBD.

Številne študije so preizkušale terapevtske lastnosti terpenskih spojin. Ugotavljali so njihove protivnetne, protimikrobne, antinociceptivne in podobne koristne lastnosti. Le majhen delež študij pa je poskušal identificirati molekularne tarče in mehanizme za te spojine. Hipotezo o medsebojnem delovanju kanabinoidov in terpenov zaenkrat še ni potrdila nobena izvedena študija. Še najbližje temu je prišla študija, izvedena na Oddelku za farmakologijo Medicinske fakultete Univerze v Arizoni, ki je pokazala, da združitev terpenov in kanabinoidov lahko ustvari dodatne učinke. Ta študija je tudi prva, ki je receptorje CB1 in A2a identificirala kot tarči terpenov in opisala vlogo teh receptorjev pri ustvarjanju terpenskih kanabimimetičnih učinkov 'in vivo'.

Povzeto po: 

LaVigne, J. E., Hecksel, R., Keresztes, A., & Streicher, J. M. (2021). Cannabis sativa terpenes are cannabimimetic and selectively enhance cannabinoid activity. Scientific reports, 11(1), 8232.

Kaj so terpeni?

Odpri zavihek

Terpeni so aromatične spojine v konopljini rastlini, ki prispevajo k njenemu edinstvenemu vonju in aromi. V smolnatih trihomih cvetov konoplje nastaja več kot 100 različnih terpenskih spojin. Terpeni nastajajo skupaj s kanabinoidi in imajo skupne vmesnike ter biosintetske poti.

Terpeni bi naj vplivali tudi na terapevtske učinke kanabinoidov. Številne študije poročajo, da je sinergijsko delovanje vseh konopljinih spojin (t.i. »entourage učinek«) učinkovitejše od izoliranih kanabinoidnih spojin. Kompleksni aromatski profil terpenov je pogosto razlikovalni dejavnik med sevi konoplje in prispeva k njihovim različno močnim fiziološkim učinkom. Kljub temu, da lahko terpenski profil naredi sev konoplje edinstven, same terpene pogosto najdemo tudi v drugih rastlinah. Pravzaprav se veliko teh terpenov že tisočletja uporablja v aromaterapiji.

Terpenoidi so močni regulatorji zavesti in se že tisoče let uporabljajo v aromaterapiji pri številnih stanjih. Nedavna študija, v kateri so bila uporabljena eterična olja, pridobljena iz konoplje in brez vsebnosti kanabinoidov, so ponazorila takšne učinke. Rezultati so pokazali znižanje diastoličnega (tj. spodnjega) krvnega tlaka, povečan srčni utrip in znatno povišanje kožne temperature. Spremembe so bile vidne tudi v amplitudi alfa, delta in theta možganskih valov.

Povzeto po: 

Hartsel, Joshua & Boyar, Kyle & Pham, Andrew & Silver, Robert & Makriyannis, Alexandros. (2019). Cannabis in Veterinary Medicine: Cannabinoid Therapies for Animals. Nutraceuticals in Veterinary Medicine (pp.121-155).

Kaj daje edinstven vonj in aromo CBD vršičkom?

Odpri zavihek

V konopljini rastlini je bilo najdenih kar 140 terpenov, od katerih jih je najpogostejši 17. Splošno velja, da so terpeni osnova za aromo CBD vršičkov. Ta domneva temelji predvsem na njihovi relativni številčnosti v konopljini rastlini. Nekaj študij je poskušalo značilnosti vonja in aromatičnosti konopljin rastline povezati z njeno kemijsko sestavo.

Z naraščanjem priljubljenosti uporabe CBD vršičkov se, iz estetskih in izkustvenih razlogov, pa tudi potencialnih znakov kakovosti, proizvajalci in potrošniki vse bolj zavedajo pomena različnih odtenkov vonja in arome CBD vršičkov.

Čutna ocena, v kombinaciji s kemijsko analizo, lahko prepozna ključne aromatske spojine v konopljini rastlini in kako se razlikujejo med sevi. Nadaljnje raziskovalne študije bodo z razumevanjem teh medsebojnih odnosov doprinesle k določitvi uporabnih standardov za nadzor kakovosti in doslednosti izdelkov ter olajšale njihov razvoj, inovacije in izobraževanje potrošnikov.

Povzeto po: 

Gilbert AN, DiVerdi JA. Consumer perceptions of strain differences in Cannabis aroma. PLOS ONE. 2018; 13(2): e0192247.

Kakšno vlogo imajo kanabinoidi pri telesni aktivnosti?

Odpri zavihek

O interakcijah med konopljo in telesno vadbo je bilo izvedeno malo študij, zato so nujno potrebne nadaljnje raziskave. Razen akutnega učinka bronhodilatacije in posledično povečanega FEV1, na podlagi trenutno dostopnih podatkov, ni nobenih dokazov, ki bi kazali na pomemben ergogeni učinek konoplje. Vendar je potrebno omeniti, da ti sklepi temeljijo izključno na podatkih iz presečnih študij. Nove raziskave vedno bolj podpirajo uporabo kanabinoidov kot učinkovito alternativo obstoječim zdravilom, kot so opioidi in benzodiazepini. O dodatnih učinkih, ki bi lahko posredno izboljšali telesno aktivnost, je potrebnih več nadaljnjih raziskav. Ob upoštevanju psiholoških pritiskov, sta za športnike najpomembnejša duševno zdravje in splošno dobro počutje. Terapije s kanabinoidi so vsekakor ena izmed potencialnih možnosti za ohranjanje fizične in duševne pripravljenosti športnikov brez večjega ergogenega učinka.

Povzeto po: 

Kramer, A., Sinclair, J., Sharpe, L. et al. (2020). Chronic cannabis consumption and physical exercise performance in healthy adults: a systematic review. J Cannabis Res 2, 34.

Potrebujete pomoč? Izpolnite obrazec in pomagali vam bomo.

Zapri

Dobrodošli pri EVITALI

Prijavite se na eksluzivne ponudbe, izvirne zgodbe in nasvete za dobro počutje.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Išči

Vaša košarica

Vaša košarica je trenutno prazna
Nakupuj zdaj